2007 - Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu 383, Seria
Ogrodnictwo 41: 427-432Maciej Bosiacki
The lead and cadmium content in edible parts
of vegetables sold in the area of city of Poznań
From the Department of Horticultural Plants Nutrition
August Cieszkowski Agricultural University of Poznań
Abstract. In edible parts of vegetables sold in the area of the city of Poznań, lead and cadmium contents were determined. The lead content in vegetables was large and exceeded the contents acceptable by law. The cadmium content in vegetables was large apart from lettuce and also exceeded the contents acceptable by law.
Key words:
lead, cadmium, vegetables
Zawartość ołowiu i kadmu w częściach jadalnych warzyw sprzedawanych na terenie miasta Poznania
Streszczenie
W Katedrze Nawożenia Roślin Ogrodniczych Akademii Rolniczej w Poznaniu podjęto badania, których celem było oznaczenie zawartości ołowiu i kadmu w częściach jadalnych wybranych gatunków warzyw, sprzedawanych na terenie Miasta Poznania. Stwierdzono, że zarówno zawartość kadmu, jak i ołowiu w badanych gatunkach warzyw, z wyjątkiem sałaty, była duża i przekraczała zawartości ustawowo dopuszczalne.